De keuze voor een inbouw openhaard

Openhaarden zijn in veel verschillende designs en materialen te verkrijgen. Met name de inbouw modellen zie je steeds vaker in de Nederlandse woonkamer. Het is niet alleen modern, maar neemt ook weinig ruimte in beslag en geeft voldoende warmte af.

Opkomst inzethaard

Een openhaard met houtvuur geeft maximaal tien procent warmte af, en bij een open gas model is dat ongeveer tussen de tien en twintig procent. Toen er enkele jaren geleden een energiecrisis was en men het afgeven van meer warmte belangrijker vond, is de inbouw variant in zwang gekomen. Deze wordt ook wel een inzethaard genoemd en geeft beduidend meer warmte af dan een gewone variant.

Eigenschappen en vorm

Een inbouw openhaard is simpelweg een stalen dikke lijst die aan de muur is bevestigd en waar een glazen deurtje ingebouwd is. Achter deze glazen deur zit het gat van de gaskachel of de open haard. Het gat, oftewel het binnenwerk, wordt gemaakt van vuurvaste steen of gietijzer. Tegenwoordig wordt dit ook wel van vuurvaste lamellen gemaakt. Zo’n inbouw model ziet er niet alleen heel modern uit, maar is ook heel simpel te installeren.

Plaatsen en installeren

Inbouw openhaarden kunnen snel en zonder uren hak- en breekwerk geïnstalleerd worden. Wat ook fijn is, is dat deze ook weer snel en gemakkelijk verwijderd kunnen worden, dit in tegenstelling tot een gewone haard. Je moet wel goed weten waar je op moet letten bij het plaatsen en welke gereedschappen en materialen je daar het beste bij kunt gebruiken.

Gas- en houtgestookte varianten

Het inbouw model is in een gas- en een houtgestookte variant te verkrijgen. Ook deze zijn in de meeste gevallen voorzien van een convectie systeem. Als je een gemakkelijke en goede inzethaard wilt hebben, dan zou je voor de gasinbouwhaard kunnen kiezen. Deze staat met name bekend om zijn gemak.