Design openhaard in de woonkamer

Wanneer je aan het interieur veel aandacht besteedt, wil je dat ook voor wat betreft je openhaard. Had je eerst alleen de gemetselde uitvoeringen, nu kun je kiezen. Denk hierbij aan een hoekhaard als je van 2 kanten het vlammenspel wil zien of aan een verticale of horizontale haard als je van strakke lijnen houdt. 

Zelfs haarden die geheel los staan behoren tot de mogelijkheden. 

 

Vormgeving van een gelhaard

Voor de gelhaarden bijvoorbeeld is er geen rookkanaal nodig en daardoor is deze ook niet plaatsgebonden. In principe kun je hem overal plaatsen en dit is zeer aantrekkelijk, mede doordat deze vaak ook een modern design heeft en alleen daardoor al een blikvanger is. De brandstof die je nodig hebt, gel, is overigens niet schadelijk voor het milieu. 

Ontwerp en vormgeving

Je kunt een openhaard speciaal laten ontwerpen. Je kunt dan al je wensen op tafel leggen en de ontwerper zal zeer zeker met je meedenken. Meestal is dit ook de grafische ontwerper en als het ontwerp klaar is gaat hij ermee aan de slag. Met een CAD systeem, Computer Aided System, worden alle maten ingevoerd en de vormen en de juiste maatvoering bepaald. Je kunt soms een week later al van je zelf ontworpen haard genieten, omdat vaak ook de plaatsing door de ontwerper wordt gedaan.

Design van Faber

De Nederlandse fabrikant Faber is een voorbeeld van een maker van design. Faber is begonnen in Franeker, Friesland, als grofsmederij. Naar aanleiding van de gasbel bij Slochteren zag men een gat in de markt met de gaskachel en men werd marktleider, mede met behulp van hun vinding in schoorsteengebonden haarden. Sinds 2000 is Faber overgenomen door de Ierse Glen Dimplex Group. Een mooi voorbeeld van wat ze in hun assortiment hebben is de Natural-Fires range, producten die minimaal zijn vormgegeven en toch leiden tot een sfeervolle uitstraling. Van ingebouwd tot vrijstaand, alle keuzes zijn mogelijk in deze serie. Je kunt zelfs met een afstandbediening zorgen voor een optimaal comfort, dus vanuit je luie stoel zorgen dat je kachel ontsteekt en de gewenste temperatuur instellen. Hierbij heb je ook de keus van kampvuur tot fakkeleffect. Dit is echt genieten van ouderwetse vlammen in een designhaard.