Waterdamphaarden onderhouden

Waterdamphaarden onderhouden

Wie in een flat, appartement of woonruimte woont waar het niet mogelijk is om een afvoerkanaal of schoorsteen te installeren, kan kiezen voor een waterdamphaard.

 Een waterdamphaard werkt aan de hand van elektriciteit en heeft een eigen waterreservoir. Daardoor is het mogelijk een extra rook-effect te creëren. Op die manier is de waterdamphaard niet van echt te onderscheiden.

 

Het enige wat noodzakelijk is, is een stopcontact. De haard hoeft alleen nog maar te worden aangesloten. Er is sprake van ‘plug & play’. Een sfeerhaard op elektriciteit is ontworpen om zuinig met stroomverbruik om te gaan. Daarmee is de waterdamphaard heel milieuvriendelijk en veilig. Verder is het noodzakelijk de waterdamphaard regelmatig te onderhouden.

 

De handleiding

Lees voor gebruik altijd eerst de handleiding van het product. Bij onjuist gebruik is de kans op defecten groter. Iedere waterdamphaard heeft een ander soort onderhoud. Dit betekent dat sommige fabrikanten juist het gebruik van gedestilleerd water aanraden, terwijl andere fabrikanten het gebruik ervan afraden. Welk water gebruikt moet worden, is per watertank verschillend. Er staat in de handleiding altijd aangegeven welk water er gebruikt moet worden.

 

Regelmatig schoonmaken

Bij waterdamphaarden geldt dan de haard regelmatig schoongemaakt moet worden. Bij alledaags gebruik is het noodzakelijk in het weekend de waterdamphaard te reinigen. Anders kan er kalkaanslag optreden. Het is belangrijk de haard schoon te maken zonder het gebruik van schoonmaakmiddelen. Maak daarom de waterdamphaarden altijd schoon met een bijgeleverd borsteltje.

 

Gebruik om dezelfde reden liever geen schoonmaakazijn. Vaak kunnen deze leiden tot defecten in de waterdamphaard. De onderdelen zijn vaak erg kostbaar. Daarom is het beter enkel het borsteltje te gebruiken. De verdamper dient regelmatig schoongemaakt te worden. De lampen gaan doorgaans een jaar mee, als deze regelmatig gereinigd worden.

 

Vlameffect

De waterdamphaard is geen echte open haard. In de meeste gevallen wordt een vlam weergegeven aan de hand van een led-display. Dat is bij een waterdamphaard anders; het vlameffect wordt vooral getoond dankzij de waterdamp. In de waterdamphaarden wordt gebruik gemaakt van een waterreservoir. Het koude water wordt licht opgewarmd, waardoor er verdamping optreedt. Dit is de reden dat een waterdamphaard een heel realistisch beeld geeft. Er ontstaat dus echte rook aan de hand van nevel. Bovendien heeft het apparaat een vlameffect. Hoewel het vuur levensecht lijkt, is het niet gevaarlijk. Het vuur is namelijk niet warm en daarom erg vriendelijk voor het milieu.

 

Door de waterdamphaard regelmatig te onderhouden, gaat de haard jaren langer mee. Lees daarom altijd eerst de handleiding van het toestel.