Openhaard of kachel? Een keuze maken

Openhaard of kachel? Een keuze maken

Voor wat betreft de echte verwarming van onze woning maken we nagenoeg altijd gebruik van centrale verwarming met een CV-ketel. Daarnaast zullen mensen die op zoek zijn naar gezelligheid in hun woonkamer, ook kiezen voor openhaarden of kachels.

 

Een mooie vlammenpartij of dat specifieke geluid van het brandende hout is echt uniek. De houtkachels hebben toch een speciale geur. Je moet er wel van houden hout te moeten sprokkelen of te moeten aanvoeren. De keuze in openhaarden is tegenwoordig uitermate groot. Je kunt kiezen voor een houtkachel of juist voor een gaskachel. Wat dacht je van een oud klassiek model of juist een ultramoderne designhaard. Vrijwel alle kleuren en de meest uiteenlopende maten haarden en kachels zijn tegenwoordig naar uw eigen wens te realiseren.

Functie als verwarmingsbron


Een openhaard kachel kan men in principe ook gebruiken voor verwarming van de ruimte waar deze geplaatst is. Voor de rest van de woning is men dan evengoed afhankelijk van een additioneel verwarmingssysteem. Of de kachel voldoende warmte afgeeft voor de ruimte waarin deze geplaatst is, hangt ook af van persoonlijke voorkeuren voor warmte en het stookgedrag.

Soorten haarden en kachels


Er zijn vele soorten, zoals:
• Houtkachel
• Gaskachel
• Gelkachel
 Elektrische kachel
• Buitenhaard
• Inzethaard
• Openhaard
• Voorzethaard
• Maatwerk naar eigen wens

Verschil open en gesloten verbranding


Een gaskachel, houtkachel of een openhaard hebben een zogenaamde open verbranding. Dat wil zeggen dat de zuurstof uit de omgeving wordt gehaald. Maar vooral bij nieuwbouwwoningen is dit niet meer toegestaan. Dan moet er speciaal een open buis worden aangelegd onder het desbetreffende toestel voor de aanvoer van zuurstof. Daarom kiest men als alternatief vaak voor een gesloten systeem (concentrisch systeem). Hierbij wordt de zuurstof van buiten gehaald en ook worden de rookgassen weer veilig naar buiten getransporteerd. Bij kachels die aangesloten zijn op een rookkanaal, is het daarnaast ook raadzaam eenmaal per jaar uw schoorsteen te laten vegen.

De voordelen van gas

  
Wie niet meer de ‘rompslomp’ wil van een houtkachel, die kiest wellicht voor een openhaard die werkt op gas. Tegenwoordig zijn er zelfs modellen verkrijgbaar die je met een afstandsbediening kunt bedienen vanuit je eigen luie stoel. De modellen zijn werkelijk prachtig. Rook, as en een houtopslag zijn dan echt verleden tijd.