Openhaard; de afvoer van schadelijke stoffen

Openhaard; de afvoer van schadelijke stoffen

Vooral in de wintermaanden wordt de openhaard vaak gebruikt en is het dus heel erg belangrijk dat de schadelijke stoffen goed worden afgevoerd. Veel mensen weten helaas niet waar het rookkanaal aan moet voldoen, waardoor er jaarlijks zo’n vierduizend binnenbranden ontstaan.

Het rookkanaal, oftewel de afvoer moet aan de veiligheidsnorm van het Bouwbesluit voldoen, zodat de kans op ongelukken aanzienlijk zal verminderen. Vooral bij een gas openhaard is dit aspect van erg groot belang.

Afvoer en schoorsteen

Veel, vooral oudere, woningen hebben een gemetselde schoorsteen, maar dit is niet zo handig in combinatie met een gas openhaard. Er zijn gemetselde schoorstenen die een binnenvoering hebben die gemaakt is van keramische blokken, en deze zijn nu eenmaal niet geschikt om de schadelijke gassen af te voeren van een gashaard. Als er bijvoorbeeld een brand heeft plaatsgevonden binnen een gemetselde schoorsteen, dan is deze vrijwel onbruikbaar en kan geen gassen meer afvoeren. Mocht je na een brand wel een gas uitvoering willen hebben, dan moet de schoorsteen eerst gerepareerd worden of opnieuw worden gemetseld, hetgeen veel geld kost. Er is eventueel nog een andere oplossing voor dit probleem. Als de je haard niet zo’n grote doorlaat nodig heeft om de gassen af te voeren, dan kun je de schoorsteen voorzien van een roestvrijstalen voering.

Gesloten en open systeem

Als je een gesloten gas openhaard hebt, dan is het een aanrader om een concentrisch kanaal aan de leggen. Dit houdt in dat niet alleen de toevoer van de verbrandingslucht hierdoor plaatsvindt, maar ook nog eens de afvoer van het rookgas. Mocht je nu een open systeem in huis hebben, dan vindt dit niet allemaal plaats in één kanaal maar op een normale manier. Bij deze gas uitvoering komt de lucht die verbrand is, gewoon uit in de woonkamer waar je de haard hebt staan.

Afvoer en de trek van een schoorsteen

Zodra de gassen snel doorstromen zonder te veel af te koelen, dan weet je dat de trek van de schoorsteen in orde is. Dit is erg belangrijk om te weten, want deze gassen moeten zo snel mogelijk naar buiten worden afgevoerd. Als dit niet gebeurt, dan blijven ze in huis hangen waardoor de gezondheid aangetast kan worden. De schoorsteenkap moet overigens op of naast de nok worden geplaatst. Dit garandeert de meest optimale trek.