Mogelijke houtblokken voor in de openhaard

Mogelijke houtblokken voor in de openhaard

Wie kent ze eigenlijk niet? Als het tuinseizoen begint kom je houtblokken vaak bij bouwmarkten tegen en in de winter zie je ze zelfs bij de supermarkten liggen.

Maar welke soort brandt nu goed en welke moet je beslist niet hebben? In dit artikel geven we hier meer uitleg over.

Soorten en eigenschappen

• Berkenhout brandt uitstekend en het heeft tevens een schone ontbranding. Dit wil zeggen dat het weinig zuurstof nodig heeft en hierdoor wordt vervuiling van het rookkanaal voorkomen. Daranaast heeft het ook nog een hoog warmtevermogen. Door de mooie witte schors ontbrandt het gemakkelijk en dit maakt het ideaal voor de moderne haard.
• Essenhout is ook ideaal en het kenmerkt zich door zijn taaiheid en elasticiteit. Het geeft goede warmte en brandt traag.
• Eikenhout is een sterke en elastische soort. Als het goed gedroogd is geeft het een knetterend vuur. Het brandt traag en geeft een fijne warmte met een mooi vlammenspel.
• Als laatste heb je nog het elzenhout. Dit is licht in zijn soort, waardoor het sneller brandt, dit in tegenstelling tot eiken en essen. Het is daardoor echter niet geschikt als aanmaakhout, maar door zijn snelle branden geeft het wel weer sneller zijn warmte af.

Van boom tot blok

Voordat je houtblokken kunt gaan stoken, gaat er nog een proces aan vooraf. Als de boom omgezaagd is, ga je het eerst in handelbare stukken zagen. Dan komt het kloven, wat niet meer of minder is dan het in kleine blokken splijten. Dit kun je machinaal doen of met een kloofbijl. Kloven gaat het best als je het in de nerfrichting doet. Maak je de blokken ongeveer 28 cm groot, dan passen ze mooi in de openhaard.
Als het kloven klaar is moet het hout eigenlijk minimaal nog 9 maanden drogen in de buitenlucht. Je hebt ook ovengedroogd hout, waarbij het drogen gebeurt in speciale ovens. Dit wordt ook kiln-dry genoemd en hierbij gaat het ongeveer 5 dagen in de oven. In deze oven wordt er warme lucht doorgeblazen van ongeveer 85 graden Celsius en hierdoor slinkt de vochtigheid met 15% tot 18%. Dit staat gelijk aan 2 à 3 jaar natuurlijk drogen. Alleen eiken kan niet op deze manier gedroogd worden. 
Doordat deze oven wordt gestookt op zaag- en kloofafval is hij milieuvriendelijk. Hierdoor heeft u ook meer plezier van uw openhaard, want door de schone ontbranding blijft uw rookkanaal ook schoner. Zorg altijd dat u schoon en droog hout in de haard gooit. Net zoals mensen is iedere houtsoort anders. Het is in ieder geval wel duidelijk dat je nooit onbewaakt een openhaard mag laten branden. Je weet nooit hoe hout kan gaan reageren in de loop van tijd.

Alternatieve brandstof

Voor je haard gebruik je meestal hout, maar er is ook een alternatief. Als je veel oud papier hebt, kun je de News Brick Maker aanschaffen. Dit apparaat perst je oude kranten om naar bricks. Is je hout nog niet droog en wil je van je oude kranten af, dan is dit de oplossing. Je papierberg wordt minder en je hebt het warm. Dit is nog eens een win-win situatie.