Kenmerken van een haardkachel

Kenmerken van een haardkachel

Net zoals een openhaard geeft een kachel een knusse en een gezellige sfeer in huis. Een soort is de haardkachel, waarover hier meer informatie wordt gegeven.

Verschillende soorten en modellen


De haardkachel is een mix van een haard met een kachel. Je kunt kiezen uit een inbouw of een vrijstaand model. Kies je voor een inbouwmodel dan wordt de stalen constructie gewoonweg in de muur gemetseld. Voor de haard zit altijd glas en deze glazen deurtjes kun je of open schuiven of open draaien. Mocht je een gashaardkachel hebben, dan kun je de glazen deurtjes niet openmaken in verband met schadelijke gassen die vrij kunnen komen. Met de houthaardkachel kun je twee kanten op: je kunt hem zowel met open vuur stoken zodat het net een open haard lijkt, of je kunt hem met een dichte deur stoken zodat hij meer dient als een kachel.

Brandstof hout of op gas


De haardkachel kan zowel op gas als op hout branden. Als je besluit om hem op gas te laten branden, dan kan deze een gesloten verbrandingssysteem hebben. Dit betekent dat er verwarmde lucht, in de ruimte waar hij staat, vrij wordt gelaten. Wat ook leuk om te weten is, is dat een haardkachel de capaciteit heeft om de centrale verwarming te verwarmen. Het water van de centrale verwarming kan via de haardkachel worden geleid, mits deze op de centrale verwarming is aangesloten. Het verwarmde water kan dan weer via de centrale verwarming naar de radiatoren in huis worden verplaatst. Het is niet mogelijk dat de haardkachel het hele huis verwarmt, maar wel een gedeelte hiervan.

Designs en materialen


Ook haardkachels zijn in verschillende designs en materialen te verkrijgen. De meeste worden in Nederland van duurzaam staal en van gietijzer gemaakt, maar ze kunnen ook van speksteen of keramiek worden gemaakt omdat ze soms alleen een decoratieve rol in huis spelen. Tegenwoordig kun je hem zelfs in verschillende designs krijgen, en zo heb je hele moderne varianten die van roestvrij staal zijn gemaakt, maar ook ouderwetse modellen.