Functie van een openhaard rooster

Functie van een openhaard rooster

Er zijn wat zaken die helpen bij het onderhoud en veilig stoken van een openhaard. Er zijn gereedschappen die het stoken van vuur en het weghalen van overtollig as een stuk gemakkelijker en veiliger maken. Wat ook een belangrijk functie heeft, is het rooster.

Plaatsing onder de stookstenen


In vrijwel alle openhaarden kun je vuur stoken op een bodem van stookstenen. Dit zijn gewone stenen die je op de bodem legt. Je legt er een paar stukken hout overheen, steekt het aan en je kunt genieten van een lekker warm en gezellig vuurtje. De as die achterblijft moet je er in dit geval uitscheppen. Wat je ook kunt doen is een rooster plaatsen tussen de bodem van de open haard en de stookstenen. Zo valt de overgebleven as via het rooster in een asbeker. Zodra de openhaard is afgekoeld, pak je de asbeker eruit en gooi je hem leeg in de prullenbak.

Gebruiken van een stookrooster


Wat je kunt gebruiken in plaats van stookstenen is een stookrooster. Dit moet hittebestendig en stevig zijn, daarom zijn de meeste van dik staal of gietijzer gemaakt. Daarnaast heeft het tanden die ervoor zorgen dat er geen hout uit het vuur kan vallen waardoor er brand kan ontstaan. Ook deze tanden moeten stevig en hittebestendig zijn en ze zijn daarom meestal van roestvrij staal of smeedijzer gemaakt. Soms worden ze zelfs nog met de hand gesmeed. De tanden zijn overigens niet alleen functioneel, maar zien er vaak ook mooi uit. Als een magazine een foto van een open haard toont, dan zijn meestal de tanden duidelijk zichtbaar. Om ervoor te zorgen dat je het overgebleven as niet hoeft weg te scheppen, plaats je onder het rooster een aslade. Deze vangt de as op, zodat je het makkelijk weg kan gooien.